Gode råd til dig som forældre til en misbruger

Vi hjælper forældre til en misbruger, når dit barn går i behandling hos Novavi Stofrådgivningen

Gode råd til dig som forældre til en misbruger

De fleste forældre til en misbruger, der går i behandling i Stofrådgivningen kan nikke genkendende til, at den unge typisk har et overforbrug af hash, mens færre har problemer med andre stoffer som MDMA, amfetamin og kokain.

Ofte oplever de unge, at hashen eller stofferne hjælper med:

… mere ro i hovedet og mindre stress

… lettere at holde følelser på afstand og være ligeglad med svære ting

… at falde i søvn

… konflikter med forældre og andre voksne opleves mindre

Når de unge har røget hash eller har taget stoffer gennem længere tid, oplever de afhængighed. Alt tyder på, at hash ikke giver varige skader i hjernen, men der kan være tab i udviklingen af personlige, sociale og faglige kompetencer. Når de unge stopper med at ryge hash, kan de genoptage deres udvikling igen.

Vi ser først og fremmest de unge på lige fod med andre unge og med ungdomsliv, der rummer venner, kærester, drømme og bekymringer og dernæst som unge, der har problemer med rusmidler.

De fleste af vores unge, ønsker at stoppe det skadelige forbrug. Vores opgave er at støtte dem i det. Første skridt i behandlingen er at skabe en tillidsfuld relation. Derefter arbejder vi med årsagerne til forbruget (sociale, psykiske eller psykiatriske udfordringer), alternativerne, herunder reduktion af forbruget samt med hvordan de får en god livskvalitet, da motivation for at stoppe hænger sammen med at få sig et godt liv.

Hvad kan man forvente som forældre til en misbruger?

Vi ønsker at inddrage forældrene, og samtidig sørger vi for, at det sker i overensstemmelse med de unges ønsker, så vi bevarer den gode relation til dem.

Hvis den unge er under 18 år, har man som forældre til en misbruger ret til at blive inddraget. Hvis den unge er over 18 år, skal den unge godkende, at vi samarbejder med forældrene. Det betyder, at hvis den unge er over 18 år og ikke vil have at vi samarbejder med forældrene, så er vi ifølge lovgivningen underlagt tavshedspligt.

Hvordan og hvor meget man som forælder bliver inddraget er derfor forskelligt fra ung til ung.

søger du hjælp til at kommer ud af et stofmisbrug kan du kontakte novavi stofrådgivningen

Tre gode råd

 1) Du skal væbne dig med tålmodighed

Det tager tid at ændre livsbane – både for unge og voksne. Vi ved, det kan være svært som forældre at indstille sig på det, men forsøg at have tålmodighed. Og fokuser på, at den unge faktisk går i behandling, hvilket vil sige, at den unge er i gang med at tage nogle skridt, i forhold til at få sig et andet liv.

2) Det er en god ide at bidrage til dit barns livskvalitet

Forsøg at husk på, at når den unge går i behandling, så tager Stofrådgivningen sig af misbruget og de mulige årsager hertil. Og det du som forælder kan gøre undervejs, er at være med til at øge den unges oplevelse af livskvalitet. Så forsøg så vidt muligt at undgå kontrol, skænderier og dårlig kontakt og sæt i stedet fokus på:

  • … at rose den unge, når han/hun gør noget godt
  • … at give den unge følelsen af succes frem for fiasko
  • … god mad som den unge kan lide
  • … hyggestunder, grin og gode oplevelser

3) Accepter, at der både er fremgang og tilbagefald når du er forældre til en misbruger

Mange forældre bliver oprevne og frustrerede, hvis de først oplever fremgang og reduktion i deres barns forbrug og derefter tilbagefald, hvor barnet igen øger sit forbrug. Det forstår vi naturligvis godt. Samtidig ser vi både fremgang og tilbagefald i langt de fleste forløb. Og Stofrådgivningens behandlere inddrager de unges tilbagefald i behandlingen, og ser på dem, som noget de sammen kan lære af, og derigennem forsøge at undgå senere i forløbet.

Derfor ser vi både fremgang og tilbagefald, som en naturlig del af vejen mod at de unge kan få sig gode ungdomsliv uden skadeligt forbrug.

Vokser du op i en familie med stof- eller alkoholmisbrug, så læs mere på Ung Revers.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og
få de seneste nyheder direkte i din inbox