Behandlingsgaranti for stofmisbrug inden for 14 dage

I Danmark er der behandlingsgaranti, hvis man har et stofmisbrug

Behandlingsgaranti

Hvis man er over 18 år og har et stofmisbrug, har man jf. Servicelovens § 101 behandlingsgaranti. Er man under 18 år, har man ret til behandling, når misbruget medfører alvorlige sociale og adfærdsmæssige problemer, så man ikke kan fungere i forhold til familie, uddannelse eller arbejde.

Kommunen skal som udgangspunkt tilbyde behandling senest 14 dage efter, at man har kontaktet kommunen og bedt om at komme i behandling.

Hvilke behandlingstilbud kan du benytte

Når kommunen skal beslutte, hvilken behandling kommunen vil tilbyde, skal der lægges stor vægt på, hvilke ønsker den der skal i behandling selv har. Når kommunen tilbyder et konkret behandlingssted, kan man i stedet vælge et andet offentligt eller godkendt privat behandlingstilbud af tilsvarende karakter, som det tilbud kommunen foreslår.

Hvis kommunen f.eks. visiterer til et ambulant behandlingstilbud, kan man frit vælge et andet ambulant tilbud, som yder samme behandling, som det kommunen har foreslået.

Det er derfor væsentligt, hvilket behandlingstilbud kommunen har visiteret til, dvs. hvilket behandlingsbehov og hvilken behandlingsindsats, som kommunen har vurderet modsvarer den unges behov. I de fleste tilfælde fremgår dette af den behandlingsplan, som er blevet lagt for den unge – men hvis der endnu ikke blevet lagt en behandlingsplan, så er det kommunens visitation til behandling, som er afgørende for muligheden for at vælge et andet tilsvarende behandlingstilbud.

Novavi Stofrådgivning tilbyder gratis anonym stofbehandling

Hvis man vil klage

Hvis man er uenig i kommunens afgørelse kan man klage. Du kan klage ved at sende et brev, en mail eller ringe til kommunen senest 4 uger efter kommunens afgørelse. Kommunen har så mulighed for at vurdere din sag igen inden de sender klagen videre til ankestyrelsen. Dette kaldes genvurdering. Man kan ikke sende klagen direkte til ankestyrelsen.

Når man skriver en klage, er det godt, hvis man forklarer, hvorfor man er uenig i kommunens afgørelse. Man behøver ikke skrive i socialrådgiver- eller jurasprog, men kan blot bruge sit eget sprog.

Her kan du hente vores
materiale på Novavi Stofrådgivningen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og
få de seneste nyheder direkte i din inbox